Żeń-szeń

Żeń-szeń uprawiany jest na Wschodzie od przeszło 400 lat, niemniej jednak być może ludzkość wykorzystuje go dłużej – od tysięcy lat. W okresach silnego przemęczenia fizycznego i umysłowego, w pełnowartościowy sposób wspiera witalność oraz tolerancję na stres.

Żeń-szeń to wieloletnia roślina występująca w Azji Wschodniej, Syberii , a ponadto Stanach Zjednoczonych Północnej. Występuje kilka gatunków żeń-szenia – koreański, chiński, amerykański, syberyjski. Dzisiaj żeń-szeń jest szeroko stosowany na całym świecie jako preparat diety. Jego wartościowe składniki aktywne, tzw. ginsenozydy, są stworzone z korzenia. Hamują one objawy wywoływane poprzez stres , a dodatkowo wzmacniają sprawność fizyczną i umysłową. Żeń-szeń zawiera także inne czynne składniki, takie jak: saponiny, fitosterole, aminokwasy oraz dodatkowo multiwitaminy. Można go stosować w celu poprawy efektów w pracy i w nauce, wzmocnienia zdolności koncentracji, w sytuacji zmęczenia, znużenia lub długotrwałego, podwyższonego wysiłku fizycznego albo umysłowego. Wspomaga zatem utrzymanie stosownej wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Regularne przyjmowanie żeń-szenia ma możliwość być pożyteczne dla każdego, kto przechodzi skomplikowany okres w swoim życiu, pełnego napięcia umysłowego albo wzmożonego wysiłku fizycznego. Nie bez znaczenia jest fakt, że w Chinach roślina ta określana jest mianem ,korzenia życia”