Omega 3

Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, niemniej jednak stanowią także bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego działania naszego organizmu.

Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeżeli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest w szczególności bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera ogromne ilości białka, tłuszczów , a oprócz tego małe ilości cholesterolu. Ale wszak społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy , a oprócz tego Ameryki również spożywają ogromne ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca.
Jak to należy wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek , a oprócz tego tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych stylu omega-3.
Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż wszyscy ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych.  
Pośród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 bardzo istotną rolę odgrywa kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) korzystnie wpływają na prawidłową funkcję serca, utrzymanie prawidłowej koncentracji trójglicerydów we krwi i właściwego ciśnienia krwi.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) oprócz tego przyczynia się do zachowania prawidłowych zadań mózgu i wzroku.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 w tabletkach – Omega 3 Concentrate

Korzystny efekt utrzymania prawidłowej zadań mózgu i wzroku jest uzyskiwany przy dziennym spożyciu 250 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Nowa innowacyjna formuła preparatu zawierała perfekcyjne proporcje kwasów tłuszczowych EPA:DHA (3:2), przy zmniejszeniu udziału pozostałych kwasów tłuszczowych w 1 kapsułce.
Omega 3 concentrate produkowany jest sposobnością destylacji molekularnej, co zapewnia większą stabilność preparatu oraz zdobycie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju, bez utraty potrzebnych właściwości surowca. Kolejną dobrą cechą jest mniejsza postać kapsułki, co ułatwi przyjmowanie tego preparatu wszystkim osobom, które mają problemy z połykaniem dużych tabletek lub kapsułek.