Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3

Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, niemniej jednak stanowią również bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Kilku badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg , a ponadto ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera bardzo duże ilości białka, tłuszczów oraz dodatkowo niezbyt duże ilości cholesterolu. Niemniej jednak wszak społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy , a oprócz tego Ameryki również spożywają bardzo duże ilości białka , a ponadto tłuszczów, a pomimo to zagrażają im choroby serca.
Jak to należy wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się intensywne ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych rodzaju omega-3.
Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują choćby 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż wszyscy żyjący w krajach wysokorozwiniętych.
Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ważną rolę odgrywa kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) korzystnie wpływają na prawidłową funkcję serca, utrzymanie prawidłowej koncentracji trójglicerydów we krwi i właściwego ciśnienia krwi.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) a przy tym przyczynia się do utrzymania prawidłowych procedur mózgu i wzroku.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 w tabletkach – Omega 3 Concentrate

Korzystny efekt utrzymania prawidłowej procedur mózgu i wzroku jest uzyskiwany przy dziennym spożyciu 250 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Nowa innowacyjna formuła suplementu zawierała doskonałe proporcje kwasów tłuszczowych EPA:DHA (3:2), przy zmniejszeniu udziału pozostałych kwasów tłuszczowych w 1 kapsułce.
Omega 3 concentrate produkowany jest sposobnością destylacji molekularnej, co gwarantuje większą stabilność preparatu oraz uzyskanie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju, bez utraty właściwości surowca. Kolejną zaletą jest mniejsza postać kapsułki, co ułatwi przyjmowanie tego produktu wszystkim osobom, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek lub kapsułek.