Meal Time

W dotychczasowych czasach zdrowe rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, wręcz w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Priorytetowy składnik, umieszczony w meal time – aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone poprzez organizm. Jeżeli już nie spożywamy posiłków w poprawnym czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji , a ponadto gnicia, podczas których produktowane są szkodliwe suplementy uboczne. Jednakże mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą również wpływać niektóre lekarstwa, zmiana typu życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz dodatkowo starzenie się człowieka.

Trawienie jest regulowane poprzez enzymy, dlatego też suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Bardzo istotnym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym misją jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko wypozycjonowana w przemyśle przetwórczym oraz dodatkowo mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, redukuje procesy gnilne niestrawionych białek.